MİSYON

“Öğrencinin sahip olduğu potansiyeli en iyi şekilde işleyerek, medeniyetimizin değerlerinden beslenen, özgüveni yüksek, nitelikli ve donanımlı lider şahsiyetler yetiştirmektir.”

VİZYON

“Faaliyetleri ve öğrencileriyle adından söz ettiren, öncelikli tercih edilen, eğitim öğretime yön vermeyi sürdüren bir kurum olmak.”

İstanbul Bilim Koleji’nin temelleri, 1997’de İstanbul Bahçelievler’de atılmıştır. Sonrasında Halkalı–Atakent’te eğitim-öğretim faaliyetine devam etmektedir. İstanbul Bilim Koleji, bünyesinde okul öncesinden başlayarak, 12.Sınıfa kadar devam eden öğrencilerini, üniversite eğitimine taşıyan bir süreç olarak planlanmıştır.

Mimari olarak Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin tarz olarak hâkim olduğu, sınıf tavan yükseklikleri 4,5–5 metre ile ulusal standartların çok üstünde, uluslararası standartlar açısından da kusursuz bir yapıya sahiptir. Fiziki olanaklar açısından, kapılardan pencerelere, sınıflardan laboratuvarlara, koridorlardan atölyelere, açık bir bahçeden, etkinliklerin düzenlendiği cep sinemaları ve drama odalarına, hatta spor salonlarına ve iklimlendirmeye kadar her şeyi ve her birimi ile mevzuatın şart koştuğu ölçütlerin ve rakiplerinin çok çok üstünde bir eğitim kurumudur.

İstanbul Bilim Koleji’nin başarı grafiği yıllar içerisinde yükselen bir eğilime sahiptir. 2004-2005 Eğitim ve Öğretim yılı sonunda verilen 33 mezunun 29’u, giriş sınavlarında oldukça başarılı sonuçlar alarak çeşitli Anadolu ve Fen Liseleri’ne yerleştirilmiştir. 2005–2006 Eğitim ve Öğretim yılında, OKS’de %95’e ulaşan başarı düzeyi, 2006–2007 yılı sonunda %100 olarak gerçekleşmiştir. Özellikle son dönemde, İstanbul Bilim Koleji öğrencilerinin SBS’de elde ettikleri başarı, Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir.

İstanbul Bilim Koleji’nin eğitim ve öğretim kadrosu, mesleğine adanmış, eğitimi iş gibi değil aşk gibi gören, alanının önde gelen isimlerinden oluşan, yenilikçi, özverili, ‘eğitim gönüllüsü’ öğretmenlerden oluşmakta, binlerce başvuru arasından akademik bir komisyonca dört aşamalı titiz bir çalışma sonucu seçilmektedir.

Aktif öğrenme modelinin benimsendiği İstanbul Bilim Koleji Yerleşkesi, akıllı bir okul olarak tasarlanmıştır. Bu çerçevede, yerleşkedeki her alan öğrenme–öğretme sürecinin de doğal bir parçası olacak biçimde, yüksek teknolojiyle donatılmış, yaşam alanı olarak da istenilen her şeyi sunacak biçimde geliştirilmiştir. Bu anlamda, bina içerisinde her derse özel, laboratuvar niteliğinde tematik sınıflar bulunmakta; her derslikte akıllı tahta, sine gösterim ve her öğrenciye özel dolap ve masa sandalyeler yer almakta; her sınıfa aktivitelere yönelik materyal, doküman ve uygun programlar konulmaktadır.

Fizik, kimya, biyoloji, fen ve teknoloji dâhil özel bilimsel araştırma laboratuvarları bağlamında, tam donanımlı 8 ayrı laboratuvar, bilim ve teknoloji merkezi, uzay gözlemevi, yerli ve yabancı yayınların bulunduğu tam donanımlı bir kütüphane, her türlü kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlayan kapalı spor salonları, yaş gruplarına göre ayrıştırılmış yüzme havuzları, konferans ve gösteri merkezi, cep sinema alanları, kulüp proje odaları, sanat atölyeleri, animasyon ve 3D gösterim salonları, öğrencilerin sıra beklemeden, doğrudan masalarına servis yapıldığı ve yemek yediği geniş ve sağlığa uygun yemek salonları, yemekhane, kafeterya ve dinlenmelik alanları, özel bir Ar–Ge birimi ve bir ölçme değerlendirme merkezi de eğitime eklenmiş önem arz eden diğer unsurlardır.

İstanbul Bilim Koleji’nde anaokuluna ayrı özen gösterilmektedir. Fiziki çevresi ve eğitsel donanım altyapısı anaokulu öğrencilerine uygun biçimde tasarlanan anaokulunda, beceri ve karakter temelli, öğrenci merkezli, etkinlik odaklı, araştırmaya ve tematik öğrenmeye dayalı 100 temel fen ve teknoloji deneyin yapıldığı bir eğitim programı yürütülmektedir. Oyun, eğitim ve yaşam alanları, hayal ve araştırma odaları, yaş gruplarına özel hale getirilmiştir. İstanbul Bilim Koleji’nde, anaokulu, bilim–icat ve sanat atölyesi, müzik ve ritmik jimnastik spor salonları, açık ve kapalı oyun alanları, masal odalarının da bulunduğu kütüphane, yemek salonu ve sergi alanıyla ayrı bir okul olarak hizmet vermektedir.

İstanbul Bilim Koleji, öğrencilerine akademik bilgi ve beceri kazandırmak kadar, sunduğu alt yapı ve fizik donanım imkânları ile de sosyalleşmelerine ve kültürel birikimlerini arttırmaya yönelik olarak da yapılandırılmıştır. “After School” olarak adlandırılan bu uygulama ile tüm öğrenciler, günlük ders programının ardından başlayarak, okul sonrasında akademik gelişimi ile ilgili olarak ulusal sınavlara hazırlık etkinliklerine ya da sanat, spor ve kültürel etkinliklere katılabilecek; bu sayede başarı düzeyleri artacaktır.