Şehirler Hafızamızdır...

Kültür-sanat faaliyetleriyle ön plana çıkan İstanbul Bilim Koleji’nde “Gölgesiz Düşler” kültür-sanat programı gerçekleştirildi. Program öncesinde “medeniyet şehirlerimiz” temalı sergi açıldı.
Bosna milli şairi Prof. Dr. Cemalettin Latiç, Aliya İzzetbegoviç’in komutanı Şerif Patkoviç, Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ve Özkurbir derneği başkanı Hami Koç’da programa katıldı.
Açılış konuşmasında Prof .Dr. Cemaleddin Latic şunları söyledi: “Bugün Bosna ‘da Filistin’de Doğu Türkistan’da İslam davasına sahip çıkan birileri varsa Türkiye’nin verdiği özgüven sayesindedir. Aynı zamanda Türkiye biz Boşnaklara sahip çıktığı için bugün hala güçlü bir şekilde var olmaya çalışıyoruz”
Bosna savaşının efsane komutanı Şerif Patkoviç ise “Önemli olan savaşı anlatmak değil, anlayabilmektir.” dedi.
“Gölgesiz Düşler” adıyla iki yıldır farklı temalarla sahnelenen çalışmada “Medeniyet Şehirlerimiz” teması işlendi. Programda, Türk milletinin tarih boyunca oluşturduğu onlarca medeniyet şehri içerisinden “Doğu Türkistan: atamız, Mekke: rehberimiz, Kudüs: kalbimiz, İstanbul: aşkımız, Saraybosna: evladı fatihanımızdır” denilerek Türk-İslam medeniyetine öncü ve kurucu olmuş, onun tarihi akışını belirlemiş, bu eksen şehirlere yer verildi.
Tiyatro, şiir ve koronun iç içe olduğu ve müstesna bir ahenkle işlendiği ilk bölümde Aliya İzzetbegoviç ve onun meşhur asker selamlama konuşması canlandırıldı. Bu bölüm Bosnalı misafirleri ve seyircileri coşturdu. İkinci bölümde çay ocağında canlandırılmaya başlanan tiyatro, günümüzden geçmişe gidilerek İstanbul’un Fethi’ni işledi; bölüm şiir ve şarkı ile son buldu. Milli ve manevi değerlerin ön plana çıkarıldığı, koro ve şiirlerin birlikte uyum içinde aktığı üçüncü bölüm ise izleyenlerde “bir hoş sadâ” bıraktı. Birlik ve beraberlik mesajının verildiği final sahnesi ile program son buldu.
İstanbul Bilim Koleji ortaokul öğrencilerinin gerçekleştirdiği “Gölgesiz Düşler” gösterisi kimi zaman yüzlerde tatlı bir tebessüm bıraktı kimi zaman duygulu anlar yaşattı. Unutulmaz anların, tarif edilemez güzelliklerin yaşandığı program seyirciler tarafından dakikalarca alkışlandı.